U kobiet które skończyły 40 lat łatwiej odkłada sie tkanka tłuszczowa ze względu na wahania estrogenów i spowolnienie metabolizmu. Aby złagodzić te dolegliwości polecam rośliny strączkowe.
SOCZEWICA
może być zielona, brązowa lub pomarańczowa - zawiera żelazo i kwasy foliowe(sprzyjają tworzeniu się czerwonych krwinek).
Pomaga kontrolować poziom glikemii przy cukrzycy typu 2.
Zwiększa uczucie sytości o 30%
Świetnie sprawdza się jako dodatek do zup,past i farszów.
RADA: aby zapobiec utracie białka w soczewicy - należy ją solić dopiero 10 minut przed końcem gotowania.
BÓB
jest skarbnicą witamin A, C, E, K, B1, B2.a najwięcej zawiera tych witamin skórka.
Bób wiąże kwasy żółciowe w jelicie, dzięki czemu wpływa na obniżenie cholesterolu.
Bób ma tylko 66 kcal w100g (około 150kcal w szklance). Jest najmniej kaloryczny ze wszystkich roślin strączkowych.
Bób stosować można jako piure, do sałatek oraz makaronów.
RADA - gotując bób, należy uważać, by go nie rozgotować - bo będzie miał nieprzyjemny smak i straci mnóstwo witamin.
GROCH I GROSZEK
ma działanie zasadotwórcze, wpływa nawilżająco na skórę.
regularne jedzenie grochu odkwasza organizm i ułatwia zachowanie równowagi kwasowo - zasadowej.
zawiera 15g błonnika na 100g nasion- który pęczniej w żołądku zapewniając uczucie sytości na dłużej.
z ugotowanego grochu można zrobić kotlety i pasty, a zielony do sałatek.
CIECIERZYCA
jest rekordzistką wśród roślin strączkowych w zawartości cynku i manganu oraz witamin z grupy B
jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, które poprawiają gospodarkę lipidową - zmniejszają ryzyko miażdżycy i chorób serca
łagodzi stres oraz wzmacnia system nerwowy
przyrządza się z niej hummus i sałatki
SOJA
zawiera najwięcej żelaza - 8,9mg w 100g
jest źródłem fitoestrogenów- roślinnych hormonów,które mogą łagodzić objawy menopauzy
zawiera dużo białka które zwiększa metabolizm, ma niski indeks glikemiczny -18
można jeść ją jako zamiennik mięsa - np kotlety sojowe, lub zamiennik nabiału - mleko sojowe
FASOLA CZERWONA, BIAŁA I CZARNA
wszystkie 3 są cennym źródłem potasu
dostarczają dużo wapnia ograniczającego ryzyko osteoporozy
zwiększa energię potrzebną do trawienia
IG-33
dobrze sprawdza się jako dodatek do duszonych potraw i mięs oraz jako samodzielne danie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz