Translate

czwartek, 8 października 2015

Pudding waniliowy z truskawką


Mleko – 4 szklanki
Żółtka – 4 szt
Mąka ziemniaczana – 5 łyżek
Cukier – ¾ szkl
Cukier waniliowy –1 op
Truskawka – 4 szt
Listki miety

 3,5 szkl mleka wlać do garnka dodać cukier kryształ i cukier waniliowy, delikatnie zagotuj, pozostałe pół szklanki mleka wymieszaj z żółtkami rozmącić i dosypać mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszać na jednolita masę. Gdy mleko w garnku się zagotuje wlewamy masę mleczno jajeczną i energicznie mieszamy by nie porobiły się grudki. Po zgęstnieniu przelać do szklaneczek i pozostawić do zastygnięcia. Przed podaniem udekorować truskawką i listkiem mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz