Jajka – 6 szt
Mąka pszenna – 2,5 szkl
Cukier – 1 szkl
Olej- ¾ szkl
Woda gazowana – ¾ szkl
Proszek do pieczenia – 2,5 łyżeczki
Kakao słodkie – 3 łyżki
Mąka pszenna – 2 łyżki
Cukier puder
Tłuszcz
Bułka tarta
Jajka wbić do miski, ubić wsypując
powoli cukier aż do uzyskania gęstej puszystej masy.
Następnie dodajemy na przemian : 2
łyżki mąki wymieszane z proszkiem, trochę wody gazowanej,2 łyżki mąki z
proszkiem, trochę oleju.....i tak do wyczerpania składników.
Kiedy składniki dobrze się połączą,
dzielimy ciasto na pół, do jednej dodajemy kakao, do drugiej mąkę pszenną.
Formę keksową smarujemy margaryną i
posypujemy cienko bułką tartą.
Wylewany ciasto na przemian do
formy, i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 170st i pieczemy około godziny.
Po przestudzeniu ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz