Translate

niedziela, 25 października 2015

Pączusie lukrowane



mleko - 2 szklanki
mąka pszenna - 1 kg
masło - 15 dag
żółtka - 4 szt
drożdże - 5 dag
cukier - 3/4 szklanki
olej

 
Do kubka wlewamy 100 ml letniego mleka, dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżeczki cukru, łyżeczkę mąki i mieszamy do rozpuszczenia.
Do miski wsypujemy resztę mąki, robimy dołek i jak zacznie zaczyn w kubku rosnąć wlewamy do dołka w misce i delikatnie dokładamy mąkę z brzegów miski, tak by z zaczynu powstała gęsta śmietana, odstawiamy na parę minut, po ok 5 minutach delikatnie wyrobić z większa ilością mąki, przykryć i odstawić na 25 minut w ciepłe miejsce.  Następnie dodać do miski żółtka, rozpuszczone letnie masło, cukier i wyrobić teraz całość drewnianą łyżką na gładkie i elastyczne ciasto. Ponownie ciasto odstawić  do wyrośnięcia pod przykryciem.
Jak ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć je na podsypaną mąką stolnice, rozwałkować i wycinać kieliszkiem małe krążki, poukładać je z boku na stolnicy, oprószyć delikatnie mąką i pozostawić na jakieś 15 minut by jeszcze troszkę sie zaokrągliły.
Pączusie wkładamy delikatnie do rozgrzanego głębokiego oleju, smażymy z obu stron .
lukrujemy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz