mleko - 2 szklanki
mąka pszenna - 1 kg
masło - 15 dag
żółtka - 4 szt
drożdże - 5 dag
cukier - 3/4 szklanki
olej
Do kubka wlewamy 100 ml letniego mleka, dodajemy pokruszone
drożdże, 2 łyżeczki cukru, łyżeczkę mąki i mieszamy do rozpuszczenia.
Do miski wsypujemy resztę mąki, robimy dołek i jak zacznie
zaczyn w kubku rosnąć wlewamy do dołka w misce i delikatnie dokładamy mąkę z
brzegów miski, tak by z zaczynu powstała gęsta śmietana, odstawiamy na parę
minut, po ok 5 minutach delikatnie wyrobić z większa ilością mąki, przykryć i
odstawić na 25 minut w ciepłe miejsce.
Następnie dodać do miski żółtka, rozpuszczone letnie masło, cukier i
wyrobić teraz całość drewnianą łyżką na gładkie i elastyczne ciasto. Ponownie
ciasto odstawić do wyrośnięcia pod
przykryciem.
Jak ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć je na podsypaną
mąką stolnice, rozwałkować i wycinać kieliszkiem małe krążki, poukładać je z
boku na stolnicy, oprószyć delikatnie mąką i pozostawić na jakieś 15 minut by
jeszcze troszkę sie zaokrągliły.
Pączusie wkładamy delikatnie do rozgrzanego głębokiego
oleju, smażymy z obu stron .
lukrujemy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz