niedziela, 11 października 2015
Pizza paprykowa z mixem serów
CIASTO:
Mąka pszenna – 500 g
Drożdże świeże – 50 g
Cukier – 1 łyżeczka
Sól –1 szczypta
Oliwa z oliwek – 1 lyżka
Woda ciepła – ¾ szkl
FARSZ:
Papryka czerwona – 1 szt
Papryka zielona- 1 szt
Ser żółty gouda – 10 dag
Ser żółty morski – 10 dag
Ser żółty edamski – 10 dag
Koncentrat pomidorowy
Suszone oregano, bazylia
Do miski wsypujemy mąkę, sól, drożdże kruszymy i dodajemy do ciepłej wody, dosypujemy cukier i jak zaczną pracować wlewamy w dołek w mące, delikatnie podsypujemy mąką z brzegów i zostawiamy na 5 minut w ciepłym miejscu, po czym dodajemy oliwę i wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy w cieple miejsce aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie zarobione wykładamy na natłuszczoną blachę podsypaną mąką. Na ciasto wykładamy koncentrat wymieszany z ziołami, posypujemy papryką i serami, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz