CIASTO:
Margaryna – 15
dag
Żółtka – 4 szt
Białka – 4 szt
Cukier puder
–15 dag
Rum – 2 łyzki
Rodzynki –2
łyżki
Mąka
ziemniaczana –5 dag
Mąka pszenna –
20 dag
Proszek do
pieczenia – 2 łyżeczki
POLEWA:
Cukier puder –10
dag
Rum –1-2 lyżki
Margarynę
utrzeć, następnie dodawać po 1 żółtku i po części cukru. Wymieszać z mąką
ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną i z proszkiem do pieczenia dodawaną
stopniowo po parę łyżek. Wsypać rodzynki namoczone w rumie, wymieszać. Białka ubić na sztywno, następnie wymieszać
je z ciastem.
Ciasto wylać do
natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę i piec w średnio nagrzanym
piekarniku około 60 minut.
Po przestudzeniu
wyjąć z formy i polać glazurą utartą z
cukru i rumu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz