Drożdże – 50 g
Jajka – 3 szt
Mleko 250 ml
Mąka pszenna – 500 g
Jabłka – 3-4szt
Cukier – 5 łyżek
Cukier waniliowy –1 łyżeczka
Sól – 1 szczypta
Cukier puder
Mąkę przesiać do miski, wsypać
sól, cukier waniliowy, zrobić
wgłębienie, wkruszyć w nie drożdże, wsypać cukier i zalać mlekiem letnim i przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe
miejsce na 15 minut.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce
jarzynowej.
Po upływie tego czasu dodać jajka i starte jabłka, dokładnie wymieszać i
pozostawić na 45 minut w ciepłym miejscu. Na patelni rozgrzać olej i smażyć
placki z obu stron, układać na talerzu i posypać cukrem pudrem.
Takie racuchy właśnie lubię najbardziej.
OdpowiedzUsuń