Translate

niedziela, 8 listopada 2015

Racuchy z jabłkami



Drożdże – 50 g
Jajka – 3 szt
Mleko 250 ml
Mąka pszenna – 500 g
Jabłka – 3-4szt
Cukier – 5 łyżek
Cukier waniliowy –1 łyżeczka
Sól – 1 szczypta
Cukier puder

 
Mąkę przesiać do miski, wsypać sól,  cukier waniliowy, zrobić wgłębienie, wkruszyć w nie drożdże, wsypać cukier i zalać mlekiem letnim  i przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej.
Po upływie tego czasu dodać jajka i starte jabłka, dokładnie wymieszać i pozostawić na 45 minut w ciepłym miejscu. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki z obu stron, układać na talerzu i posypać cukrem pudrem.

1 komentarz: