Translate

sobota, 21 listopada 2015

Placek drożdżowy ze śliwkami




CIASTO:
Mąka krupczatka – 3 szkl
Drożdże – 3 dag
Mleko – 1 szklanka
Cukier – 1/2 szkl
Jajka – 2 szt
Sól – szczypta
Margaryna – 13 dag
Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
NADZIENIE:
Śliwki – 50 dag
Cynamon – 1 łyżeczka


 
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, sól, rozpuszczoną przestudzoną margarynę, jajka i zaczyn z mleka letniego i drożdży., wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość wyłożyć je na natłuszczona blachę. Posmarować jajkiem
Obłożyć  połówkami śliwek układając przekrojoną strona do góry. Posypać Odstawić na 20 minut jeszcze do wyrośnięcia i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 35 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz