CIASTO:
Mąka krupczatka – 3 szkl
Drożdże – 3 dag
Mleko – 1 szklanka
Cukier – 1/2 szkl
Jajka – 2 szt
Sól – szczypta
Margaryna – 13 dag
Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
NADZIENIE:
Śliwki – 50 dag
Cynamon – 1 łyżeczka
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy
cukier, sól, rozpuszczoną przestudzoną margarynę, jajka i zaczyn z mleka
letniego i drożdży., wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi
swoją objętość wyłożyć je na natłuszczona blachę. Posmarować jajkiem
Obłożyć połówkami śliwek układając przekrojoną strona do góry. Posypać
Odstawić na 20 minut jeszcze do wyrośnięcia i wstawić do nagrzanego piekarnika
na ok. 35 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem
pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz