CIASTO:
Mąka krupczatka – 3 szkl
Drożdże – 3 dag
Mleko – 1 szklanka
Cukier – 1/2 szkl
Jajka – 3 szt
Sól – szczypta
Margaryna – 13 dag
Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
NADZIENIE:
Jabłka – 50 dag
Cynamon – 1 łyżeczka
DODATKOWO:
Cukier puder
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy
cukier, sól, rozpuszczoną przestudzoną margarynę, jajka i zaczyn z mleka
letniego i drożdży., wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi
swoją objętość wyłożyć je na natłuszczona blachę. Posmarować jajkiem
Obłożyć jabłkami obranymi ze skórki i pokrajanymi na cząstki.
Posypać cynamonem. Odstawić na 20
minut jeszcze do wyrośnięcia i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 35
minut.
Po upieczeniu posypać cukrem
pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz