wtorek, 19 lutego 2019
Pierogi z mięsem
CIASTO:
mąka pszenna - 500 g
woda ciepła- ok 250 ml
olej - 2 łyżki
sól- szczypta
FARSZ:
mięso wieprzowe ugotowane - 500 g
cebula - 2 szt
czosnek - 1 ząbek
jajko 1 szt
bułka mała - 1 szt
mleko - 1 szkl
majeranek - 1 łyżeczka
sól
pieprz
cebule obrać, opłukać i drobno posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
na patelni rozgrzać olej i wsypać cebule z czosnkiem.
bułkę namoczyć w mleku dobrze i odcisnąć.
ugotowane mięso zmielić w maszynce, dodać przesmażoną cebule z czosnkiem i odciśnięta bułkę.
doprawić do smaku i dobrze razem wymieszać i odstawić na ok 30 minut.
mąkę przesiać przez sito na stolnice zrobić w środku dołek, wlać olej i ciepłą wodę szybko zarabiając ciasto, ugniatać tak , aż się stanie elastyczne nie nie będzie się kleić do rąk.
ciasto podzielić na 4 części, jedną cześć zostawić, resztę przykryć ściereczką by nie obsychało.
ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na 2-3 mm i wykrawać kółka.
na każdy krążek nakładać farsz i sklejać mocno brzegi.
tak samo postąpić z pozostałym ciastem i farszem.
w garnku zagotować wodę z łyżeczką soli i łyżka oleju
wrzucamy delikatnie pierogi i gotujemy, od wypłynięcia około 3 minuty.
wyłowić na talerz i polać (ja wykorzystałem cebulkę przesmażoną z mięsem)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz