Translate

środa, 27 lutego 2019

Pierogi z kapustą i grzybami

CIASTO:
mąka pszenna - 1/2 kg
jajko - 1 szt
olej - 2 łyżki
woda ciepła - 250ml
sól - szczypta
FARSZ:
kapusta kiszona - 1 kg
cebula - 2-3szt
suszone grzyby - 10 dag
sól
pieprz
olej - 6 łyżek

Cebulę obrać, opłukać i posiekać , podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać pokrajaną kapustę kiszoną przesmażyć chwilę razem i zalać wrzątkiem i ugotować do miękkości.
Następnie kapustę odcedzić i odcisnąć z wody.
Grzyby opłukać, zalać zimną woda i zostawić na noc, następnego dnia ugotować je do miękkości wyjąć,przestudzić i drobno posiekać.
Grzyby połączyć z kapustą, doprawić do smaku solą i pieprzem i dobrze razem wymieszać.
Z mąki, soli i jajka zagniatamy ciasto dolewając po trochu wodę, aż będzie elastyczne i nie będzie się przyklejać do rąk, następnie podzielić je na 4-5 części, każdą część cienko rozwałkować i wykrawać z niej krążki, na każdy krążek nakładamy łyżką farsz i składamy na pół sklejając brzegi.
W dużym garnku ugotować wodę, posolić i delikatnie wrzucać pierogi, zamieszać łyżką i gotować od wypłynięcia na wierzch ok 4 minut.
Pierogi wyłowić łyżką cedzakową i układać na talerzu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz