czwartek, 14 lutego 2019
Oleje
OLEJ Z PESTEK WINOGRON
jest o zielonej barwie i neutralnym smaku
zawiera dużą ilość witaminy E, K
ma smak delikatny , wiec nie zmienia smaku potraw
należy go stosować na zimno
super pasuje do dressingów oraz surówek i sałatek warzywnych
w organizmie bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, uszczelnianiu naczyń krwionośnych
ma działanie też przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne
OLEJ Z PESTEK DYNI
ma brązowo zielonkawy kolor i słodkawy, lekko orzechowy smak
jest tłoczony na zimno
doskonale pasuje do deserów , a także jako dodatek do zup kremów- np. dyniowej
wzbogaca smak serów
zawiera substancje zwalczające pasożyty układu pokarmowego, korzystnie też wpływania na działanie układu moczowego oraz poprawia odporność.
OLEJ Z ORZECHÓW WŁOSKICH
ma orzechowy smak i delikatną karmelową nutę
pasuje do dań z kuchni azjatyckiej na bazie makaronu sojowego i ryżu
nadaje orzechowy posmak sałatkom owocowym
sprawdza sie także jako dressing do carpaccio z łososia
pomaga zapobiegać nowotworom
OLEJ Z AWOKADO
ma smak zbliżony do oliwy z oliwek ale jest od niej zdrowszy
można go stosować do robienia pesto z bazylii, marynat do mięs lub maczać w nim pieczywo
zawiera lecytynę i witaminy z grupy B
OLEJ Z CZARNUSZKI
ma lekko gorzkawy, intensywny smak
stosuje sie go wyłącznie na zimno
nadaje potrawom charakterystyczny korzenny smak
ma działanie przeciwnowotworowe, pomaga przy zdęciach i dolegliwościach żołądkowych
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz