piątek, 13 kwietnia 2018

Babka stracciatella w polewie czekoladowej


mąka tortowa - 150 g
mąka krupczatka - 50 g
proszek do pieczenie 2,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
budyń śmietankowy - 2 op
margaryna - 200 g
cukier - 1 szkl
jajka - 7 szt
olej - 50 ml
wiórki czekoladowe - 80 g
gotowa polewa czekoladowa

Mąkę pszenną i krupczatkę przesiać z proszkiem i szczyptą soli, dodać proszek budyniowy i wymieszać.
Żółtka oddzielić od białek.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Margarynę miękką utrzeć i następnie po łyżce dodawać masę żółtkową cały czas ucierając, na końcu delikatnym strumieniem dolewać olej powoli ucierając cały czas.
Białka ubić na sztywną piane i połączyć z masą żółtkowo-maślanąza pomocą drewnianej łyżki, teraz stopniowo wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem i solą oraz budyniem w proszku, delikatnie mieszamy łyżka. Na koniec wsypujemy wiórki czekoladowe i znów delikatnie mieszamy.
Przelewamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175stC i pieczemy przez ok 45 minut.
Upieczoną babkę wyjmujemy z formy i odwróconą do góry dnem układamy na desce do przestygnięcia.
Zimną babkę polewamy polewa czekoladową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz