Translate

wtorek, 3 kwietnia 2018

Oleje

Z  PESTEK  WINOGRON
ten lekki, pozbawiony charakterystycznego zapachu olej jest wyjątkowo bogaty m.in. witaminy A, E, B6 i kwas linolowy.
można z niego robić sosy albo smażyć na nim mięso.

ORZECHOWY
tłoczony na zimno.
ma charakterystyczny aromat.
dlatego używa się go do doprawiania salat, choć można na nim także przygotować potrawy na cieplo.
UWAGA: ten olej wyjątkowo szybko jełczeje.

LNIANY
uzyskiwany z siemienia lnianego.
ma żółty kolor i specyficzny zapach.
w jego smaku wyczuwalna jest lekka nuta orzechowa, można więc użyć go do surówek.
UWAGA: jest wyjątkowo nietrwały.

OLIWA  Z  OLIWEK
słodkawy tłuszcz tłoczony na zimno.
jest tak delikatny, że znacznie łagodzi ostrość składników potrawy.
może być stosowany na zimno albo ciepło.
UWAGA: musi stać w ciemnym i chłodnym miejscu

SEZAMOWY
olej o charakterystycznym posmaku wytwarza się z nie obranych nasion sezamu.
idealny do egzotycznych dań ( zwłaszcza indyjskich i chińskich).
można używać go na zimno i do smażenia

Z  PESTEK  DYNI
charakterystycznymi cechami tego oleju są ciemna barwa i wyraźnie arachidowy smak.
stosuje się go tylko do zimnych potraw, ponieważ w trakcie podgrzewania traci on swoje zdrowotne właściwości.

SŁONECZNIKOWY
popularność zawdzięcza niepowtarzalnemu smakowi i niskiej cenie.
może być stosowany do zimnych potraw, sosów lub do krótkiego smażenia w niskiej temperaturze.

KUKURYDZIANY
o barwie od słomkowej aż do pomarańczowej, neutralnym smaku oraz aromacie.
jest źródłem kwasów wielonienasyconych.
nadaje sie zarówno do potraw na zimno, jak równiej do smażenia np. mięs.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz