mak suchy - 200 g
jajka - 4 szt
cukier - 3/4 szkl
jabłka - 4 szt
kasza manna - 5 łyżek
proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
orzechy - 10 dag
rodzynki - 10 dag
skórka pomarańczowa - 10 dag
cukier puder
Mak wypłukać, następnie zalewamy gorącą wodą i gotujemy ok 45 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie odsączamy go i mielimy w maszynce.
Bakalie siekamy drobno. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy mikserem na puszysta masę, następnie dodajemy mak, starte jabłka i bakalie, Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i kaszę mannę, dobrze teraz wszystko razem mieszamy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180stC piekarnika. Pieczemy ok 60 minut.
Jak ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz