Translate

środa, 25 lipca 2018

babeczki cytrynowe


mąka pszenna-2,5 szkl
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
margaryna - 25 dag
cukier - 3/4 szkl
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
jajka- 6 szt
olej - 7 lyżek
skórka otarta z 1 cytryny
kisiel cytrynowy w proszku - 2 op
LUKIER:
cukier puder - 7 łyżek
sok z cytryny - 2 łyżki
gorąca woda - 1 łyżka

Margarynę ucieramy mikserem na puszystą masę, wsypujemy stopniowo cukier i cukier waniliowy.
Miksujemy dalej, następnie dodajemy po 1 jajku, następnie wlewamy stopniowo olej, dodajemy skórkę startą z cytryny oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kisiel w proszku.
Dokładnie miksujemy, by składniki dobrze sie połączyły.
Ciasto przekładamy do foremek na babeczki i wstawiamy do nagrzanego do 180stC piekarnika.
Pieczemy ok 20 minut.
Wystudzone babeczki smarujemy lukrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz