piątek, 2 czerwca 2017
Wuzetka
CIASTO:
jajka - 2 szt
cukier - 1 szkl
margaryna - 13 dag
mąka pszenna - 2 szkl
mleko 3,2% - 1 szkl
soda oczyszczona - 2 łyżeczki
kakao - 2 łyżki
powidła śliwkowe - 3 łyżki
KREM:
masło - 25 dag
cukier puder - 8 łyżeczek
serek waniliowy - 30 dag
POLEWA:
masło - 2 łyżki
kakao - 3-4 łyżki
mleko - 4 łyżki
cukier puder - 10 łyżek
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
Masło rozpuścić na małym ogniu,trochę przestudzić, następnie cukier, mleko i mąkę pszenna wymieszaną z sodą, kakao, powidła i żółtka, wszystko razem wymieszać dobrze mikserem. Następnie dodać piane i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180stC przez ok 45 minut.
KREM:
Masło utrzeć z cukrem pudrem i pod koniec ucierania dodać serek waniliowy.
Upieczone i przestudzone ciasto przekroić na pół i posmarować kremem oraz polać delikatnie przestudzona polewą.
Ozdobić kleksem ze śmietany
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz