jajka - 4 szt
cukier - 1 szkl
mąka pszenna - 1,5 szkl
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
kisiel cytrynowy - 2 łyżki
kisiel wiśniowy - 2 łyżki
kakao - 2 łyżeczki
sól - szczypta
tłuszcz do formy
mąka do formy
Śmietana kremówka 30%- 350 ml
cukier puder - 2 łyżki
perełki cukrowe
Żółtka oddzielić od białek.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy żółtkowej, następnie delikatnie połączyć z pianą z białek.
Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać kisiel cytrynowy, do drugiej kisiel wiśniowy, do trzeciej części kakao, wszystkie porcje ciasta dokładnie wymieszać.
Formy na babeczki posmarować tłuszczem i posypać mąką lub wyłożyć papilotkami.
Do każdej foremki nakładać naprzemiennie ciasto,tak by powstały trójkolorowe babeczki.
wstawić do piekarnika nagrzanego i upiec.
Śmietanę schłodzoną ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru,
Ozdobić nią upieczone i wystudzone babeczki, ja część z nich przekroiłam na pół.
Po wierzchu posypać perełkami cukrowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz