Translate

wtorek, 27 czerwca 2017

śmietankowa babka mocca



masło - 25 dag
cukier - 25 dag
cukier waniliowy - 1 op
jajka - 4 szt
mąka pszenna - 50 dag
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
mleko 3,2% - 1/2 szkl
napar z kawy - 3-4 łyżki
śmietana kremówka - 40 dag
cukier puder - 4-5 łyżek
kakao - 1 łyżeczka
tłuszcz do formy
bułka- tarta do formy
ziarenka kawy w czekoladzie

Masło utrzeć na puszystą masę,stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy.
Następnie wbijać po 1 jajku i dalej ucierać, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko, dokładnie razem wymieszać.
formę na babkę posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Przełożyć do niej 2/3 ciasta, pozostałe ciasto wymieszać z naparem kawy i je także przełożyć do formy.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180stC i piec ok 60 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, część śmietany połączyć z kakao i ozdobić nią wystudzoną babkę, udekorować ziarenkami kawy w czekoladzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz