Mąka pszenna –
60 dag
Cukru – 10 dag
Olej – 1 łyżka
Jajka – 2 szt
Żółtka – 2 szt
Mleko – 1 szkl
Drożdże – 3 dag
Cukier waniliowy
– 2 łyżeczki
Sól- szczypta
Cukier puder
Tłuszcz do formy
Tarta bułka do
formy
Drożdże wymieszać
z ciepłym mlekiem, dodać 10 dag mąki i
odstawić w ciepłe miejsce. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wsypać do miski,
zrobić w niej dołek, dodać rozczyn oraz utarte jajka i wyrabiać aż połączą się
wszystkie składniki. Na końcu dodać oliwę, sól i dalej wyrabiać. Dobrze
wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie
przełożyć je do formy wysmarowanej i wysypanej bułka tartą, wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut.
Po wystudzeniu wyjąć
z formy i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz