Translate

czwartek, 28 kwietnia 2016

Sernik z brzoskwiniami




Masa serowa:
serek homogenizowany 500 g
śmietana kremówka 30% 200 g
żelatyna spożywcza 2 łyżeczki spore
cukier puder 1 łyżeczka
DODATKOWO:
Biszkopty
marmolada
brzoskwinie Paraguayo dojrzałe
galaretka brzoskwiniowa - 2 op

Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami przełożonymi marmoladą. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje dodać 3 łyżki gorącej wody i odstawić do przestygnięcia. Śmietanę razem z cukrem ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać serek, zmiksować ,na koniec dodać żelatynę wymieszaną z małą ilością masy serowej, wymieszać dokładnie. Masę serową wylać na biszkopty, wyrównać wstawić do lodówki. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestkę i pokroić w plasterki, ułożyć na zastygniętym serniku. Galaretkę rozpuścić w 700 ml wody, by była sztywniejsza, ostudzić i lekko tężejąca wylać na sernik, schłodzić.

2 komentarze:

  1. Sernik wygląda smakowicie i na pewno go zrobię, mam pytanie jaki wymiar jest tortownica bo moja ma 24 cm.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. serniki u mnie w domu lubią bardzo, ale inne ciacta tez szybko znikają, moja tortownica ma 21cm

      Usuń