piątek, 15 kwietnia 2016
Sernik na herbatnikach kakaowych
ser biały z wiaderka - 1 kg
herbatniki kakaowe - 200 g
budynie waniliowe - 2 op
cukier waniliowy - 1 op
jajka - 7 szt
cukier - 3/4 szkl
rodzynki - 10 dag
skórka kandyzowana pomarańczowa - 10 dag
Cukier puder
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania puszystej masy, następnie dodajemy po łyżce ser biały z wiaderka i budyń w proszku. Dodajemy namoczone i odsączone rodzynki oraz skórkę kandyzowana z pomarańczy.
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i delikatnie łączymy z masa twarogową za pomocą drewnianej łyżki.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami.
Przekładamy na nie mase serową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 60 minut w 180stC. Po wyłączeniu piekarnika trzymamy sernik jeszcze ok 10-15 minut w piekarniku przy delikatnie uchylonych drzwiczkach.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz