piątek, 30 czerwca 2017

Kalafior w cieście piwnym


Kalafior - 1 główka
mąka pszenne - 1 szkl
olej - 2 łyżki
piwo jasne - 3/4 szkl
jajka - 2 szt
sól
przyprawa curry
cukier
tłuszcz do smażenia

Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki większe i opłukać w zakwaszonej octem wodzie.
Włożyć go do wrzącej osolonej wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru, gotować go tylko na półmiękko.
Po ugotowaniu przecedzić go i lekko ostudzić.
Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać jajka, powoli wlać piw oraz dodać olej, wszystko razem zmiksować, dodać sól i curry do smaku.
Każdą różyczkę kalafiora maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, najlepiej w głębokim naczyniu na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz