Translate

poniedziałek, 13 czerwca 2016

Tania babka drożdżowa z cukrem pudrem



Mąka pszenna – 60 dag
Cukru – 10 dag
Olej – 1 łyżka
Jajka – 2  szt
Żółtka – 2 szt
Mleko – 1 szkl
Drożdże – 3 dag
Cukier waniliowy – 2 łyżeczki
Sól- szczypta
Cukier puder
Tłuszcz do formy
Tarta bułka do formy

Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać 10  dag mąki i odstawić w ciepłe miejsce. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem i  cukrem waniliowym. Mąkę wsypać do miski, zrobić w niej dołek, dodać rozczyn oraz utarte jajka i wyrabiać aż połączą się wszystkie składniki. Na końcu dodać oliwę, sól i dalej wyrabiać. Dobrze wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie przełożyć je do formy wysmarowanej i wysypanej bułka tartą, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut.
Po wystudzeniu wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz