Translate

środa, 15 czerwca 2016

Surówka Krzysia


Kapusta biała młoda - 1 /2 głowki
papryka czerwona - 1 strąk
jabłka winne - 2 szt
rzodkiewka -1/2 pęczka
marchewka -2 szt
sól- szczypta
cukier - szczypta
oliwa - 2 łyżki
sok z cytryny - 1 łyżka

Kapustę oczyścić, poszatkować. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie paseczki.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Rzodkiewkę oczyścić, umyć, i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, marchew obrać, umyć i także zetrzeć na tarce.
wsypać wszystko do miski posypać solą i cukrem, skropić oliwą i sokiem z cytryny, wymieszać, schłodzić ok 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz