Translate

poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Surówka jarzynowa z pomidorami





kapusta pekińska - 4-5 dużych liści
rzodkiewka - 1 pęczek
marchewka -2-3 szt
seler korzeń - kawałek
jabłka - 2 szt
pomidor średnie - 2-3 szt
sól
pieprz
olej
cukier
zioła do sałatek
sok z cytryny

warzywa i jabłka oczyścić, obrać i opłukać, z kapusty usunąć gruby nerw i cienko pokroić, resztę warzyw zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi oczkami, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ósemki.
Wsypać wszystko do dużej miski, dodać sok z 1/2cytryny, 2 łyżki oleju, sól, cukier, pieprz do smaku oraz zioła do sałatek, dobrze wymieszać, odstawić na trochę do lodówki.

1 komentarz: