Translate

czwartek, 21 kwietnia 2016

Placki ziemniaczane z kremem czosnkowym







ziemniaki - 2 kg
cebula - 2 szt
koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
jajka -2-3 szt
mąka pszenna - 1/2 szkl
sól
pieprz
papryka mielona
tłuszcz
śmietana gęsta
czosnek -2 ząbki
zioła prowansalskie

Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, cebule obrać i zetrzeć także na tarce z drobnymi oczkami. Następnie dodać koncentrat , jajka i mąkę oraz przyprawy. Wszystko razem wymieszać. Łyżką formujemy niewielkie placuszki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Śmietanę mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, solą i ziołami prowansalskimi. Podajemy z plackami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz