Translate

środa, 13 kwietnia 2016

Babeczki cytrynowe z kremem






żółtka - 4 szt
białka - 4 szt
gorąca woda -30 ml
cukier -3/4 szkl
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
maka pszenna - 3/4 szkl
mąka ziemniaczana - 1/4 szkl
skórka otarta z cytryny

KREM:
budyń waniliowy - 2 op
mleko - 500 ml
cukier -1/2 szkl
masło - 250 g
cytryna  -2-3 łyżki
barwnik spożywczy żółty

Żółtka ubić z cukrem i gorącą woda na jasną masę, gdy podwoi swoja objętość dodać cukier waniliowy i ubite białka, wymieszać razem drewnianą łopatką, powoli wsypywać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową, delikatnie wymieszać i ponakładać w papilotki na babeczki. Piec w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu chwilkę zostawić w piekarniku, następnie wyjąć i wystudzić.
W tym czasie można zrobić krem:
budyń ugotować na mleku z cukrem, wystudzić, Masło utrzeć na delikatną masę i dodawać po łyżce zimnego budyniu, barwnik i sok z cytryny i miksować do połączenia sie wszystkich składników, by masa była gładka.
Następnie masę przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić nią babeczki.
Super smakują schłodzone

 Te różyczki kremowe wykonałam za pomocą końcówki cukierniczej  który jest dołożony do "Domowych słodkości :    http://www.kolekcjaslodkosci.pl/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz