Translate

niedziela, 16 października 2022

Żywienie umożliwiające kontrolę poziomu cholesterolu

Produkty które mogą podwyższać poziom cholesterolu :
- margaryny twarde i tłuszcze do smażenia o konsystencji stałej, które zawierają znaczne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz form trans kwasów tłuszczowych.
- suchary, ciasta, czekolady, wyroby cukiernicze
- tłuste mięsa i przetwory mięsne (jagnięce kotlety, mięso mielone, hamburgery, bekon, frankfurterki, salami, pasztety, paszteciki).
-pełnotłuste produkty mleczne (sery dojrzewające, śmietana, masło)

Produkty które mogą obniżać poziom cholesterolu :
- pieczywo pełnoziarniste, chrupki pieczywo żytnie oraz chleb wiejski.
- owsianka oraz zbożowe śniadaniowe płatki zawierające ugotowane otręby.
- owoce (pomarańcze, jabłka, gruszki, banany) oraz owoce suszone (morele, figi i śliwki).
- warzywa (słodka kukurydza, fasolka szparagowa, cebula, czosnek, bób, różne rodzaje fasoli - szczególnie czerwona)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz