kiełbasa biała parzona - 3 szt
jajka na twardo 4 szt
zakwas na żur - 2 szkl
bulion warzywny - 1 litr
cebula - 2 szt
czosnek - 5 ząbków
olej - 1 łyżka
mąka pszenna - 1 łyżeczka
majeranek
pieprz
sól
Wywar zagotować, dodać pokrojona kiełbasę w plasterki i 3 ząbki czosnku, wlać zakwas i doprowadzić do wrzenia.
Odlać pół szklanki zupy i lekko przestudzić.
Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na rozgrzanym oleju, dodać mąkę i zasmażyć.
Zasmażkę rozprowadzić odlaną zupą i dodać ją do żurku.
Doprawić zmiażdżonym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
Po wlaniu na talerz dodajemy jajko przekrojone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz