Translate

niedziela, 23 października 2022

Kudłacz jabłkowy w czekoladzie

 



  • jajka - 5 szt
  • mąka pszenna - 2 szkl
  • cukier - 1 szkl
  • olej -1 szkl
  • jabłka - 1 kg
  • kakao - 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • polewa czekoladowa
  • kokosowe wiórki
Jajka wbić do miski, dodać cukier i utrzeć na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą, na przemian z olejem. Razem wszystko dobrze zmiksować.

Jabłka umyć, obrać i pokroić na małe kawałki, dodać do ciasta i wymieszać łyżką.

Formę wyłożyć papierem i wyłożyć na nią ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 minut w temp 180stC.

Po upieczeniu wystudzić, polać polewą czekoladową i posypać kokosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz