Translate

wtorek, 16 stycznia 2018

śledzie z żurawiną

filety śledziowe - 10 szt
żurawina suszona - 5 łyżek
cebula -2-3 szt
olej
ziele angielskie- 8 szt
liść laurowy- 5 szt
pieprz kolorowy

śledzie namoczyć w zimnej wodzie przez ok 4-5 godz, co godzinę zmieniając wodę na czystą.
Następnie wyjąć, pokroić na kawałki.
Żurawinę zalać gorącą wodą i zostawić na ok 20 minut
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
w dużym słoiku układać naprzemiennie śledzie, żurawinę i cebulę.
Każdą potrójną warstwę przełożyć przyprawami, nastąpcie wszystko zalać olejem, tak by przykrywał wszystko, zakręcić i wstawić do lodówki na 2 dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz