środa, 10 stycznia 2018

śledzie z cebulką

Matyjasy - 10 płatów
ocet - 1/2 szkl
olej - 3/4 szkl
woda - 2 szkl
cebula - 4 szt
cukier- 2 łyżki
ziele angielskie -10 szt
listek laurowy - 5 szt

śledzie odmoczyć z nadmiaru soli.
z octu, wody, ziela angielskiego i listka laurowego zrobić zalewę, zagotować i przestudzić, zalać nią śledzie i odstawić na 4-5 godzin.
Cebulę pokroić w półplasterki, posypać cukrem - by skruszała, co jakiś czas mieszać ją delikatnie.
śledzie wyjąć z zalewy, przekroić wzdłuż na pół, na każdym płacie ułożyć trochę cebulki i zwinąć je w rulony spinając wykałaczką.
Śledzie ułożyć w naczyniu, zalać oliwą i przesypać resztą cebulki.
Naczynie zamknąć i wstawić na 4 dni do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz