sobota, 20 stycznia 2018

Sernik w paski na zimno z bałwankami



Twaróg na sernik - 1 kg
masło - 25 dag
cukier - 2,5 szkl
jajka - 5 szt
cukier waniliowy - 2 op
żelatyna spożywcza - 12 łyżeczek
mleko - 1 szkl
kakao ciemne - 5 łyżeczek
bałwanki czekoladowe
ozdoby cukiernicze

Żelatynę namoczyć w 1 szklance wody.
Miękkie masło utrzeć, stopniowo dodać cukier, cukier waniliowy oraz żółtka.
wszystko razem dobrze utrzeć, następnie dodawać po łyżce ser do masy maślano jajecznej.
Mleko delikatnie podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę która napęczniała w wodzie.
Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą serową.
Mleko z żelatyną wlewamy do masy szybko miksując.
Masę serową dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao i mieszamy szybko.
Masę wlewamy do tortownicy po 3 łyżki , raz białą, raz ciemną (tak jak robi się ciasto zebra).
Staramy sie robić to szybko , gdyż masą tężeje szybko.
Schładzamy w lodówce ok 3 godziny, dekorujemy dowolnie.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza