piątek, 29 lipca 2016

Jabłka w cieście



Jabłka – 5 szt
Jajka – 4 szt
Mąka pszenna – 50 dag
Mleko 3,2 % - ½ L
Cukier -5 łyżek
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Cynamon
Cukier puder
Olej

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem, mlekiem i mąką oraz proszkiem, na koniec dodać  ubite białka na sztywno i delikatnie połączyć.
Jabłka umyć, obrać , wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na 1 cm plastry.
Plastry jabłek zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju.
Po wyjęciu osączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Podawać jeszcze ciepłe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz