Translate

niedziela, 1 kwietnia 2018

Praktyczne rady

Skórkę z twardych wędlin  takich jak salami, kabanosy czy myśliwska- usuniesz z łatwościom, jeżeli przed tym zanurzysz na kilka minut w całości w ziemnej wodzie.
*************
Aby szybko ubić śmietanę należy dodać odrobinę cukru pudru, zamiast zwykłego cukru
*****************
Jeżeli do ciasta naleśnikowego dodamy 2 łyżki oleju, naleśniki możemy wtedy smażyć bez tłuszczu. Będą wtedy bardziej chrupiące i mniej kaloryczne.
*************
Jeżeli podczas gotowania mięsa zauważymy, że do garnka wlaliśmy za mało wody, dolewamy tylko wrzątek, jeśli dolejemy zimnej wody, wywar nie będzie klarowny.
************
Ciasto drożdżowe nie powinno stygnąć w firmie w której się piekło, bo staje się miękkie i przesiąka zapachem blachy. Jeżeli ciasto przywarło do formy, należy odwrócić ją dnem do góry i jeszcze ciepłą blaszkę na 15 minut szczelnie owinąć wilgotną ściereczką.
******
Kruche ciasto będzie jeszcze kruche, jeśli zwykłą mąkę zastąpimy krupczatką, a surowe żółtka ugotowanymi.
**************
Aby lepiące się kruche ciasto rozwałkować dosyć cienko, należy między wałek a ciasto podłożyć papier pergaminowy.
*****

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz