sobota, 23 lipca 2016

Ciasteczka Pieczarki






mąka kukurydziana - 2 szkl
mąka pszenna - 3 łyżki
masło -15 dag
jajko - 1 szt
cukier puder - 6 łyżek
sok z cytryny -2 łyżki
cukier waniliowy - 1 op
soda oczyszczona - 3/4 łyżeczki
DODATKOWO
kakao ciemne
pusta butelka po napoju półlitrowym

Miękkie masło  wrzucić do miski, dodać cukier puder, wbić jajko, dodać cukier waniliowy i wszystko razem utrzeć mikserem.
Mąkę kukurydzianą oraz pszenną wymieszać razem i przesiać przez sitko razem z sodą oczyszczoną i dodać do masy maślanej, następnie dodać sok z cytryny i razem wszystko zagnieść.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając miedzy nimi odstępy, ponieważ pieczarki w czasie pieczenia urosną.
Szyjkę z butelki plastikowej  z półlitrowego napoju zanurzyć w kakao a następnie  wcisnąć w kulki ciasta, tak by powstały grzybki - pieczarki.
Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz