BISZKOPT:
jajka - 4 szt
cukier - 1/2 szklanki
sól- szczypta
mąka pszenne - 3/4 szklanki
kakao - 2 łyżki
MASA KREMOWA:
śmietana 30% - 500 ml
adwokat - 220 ml
bezy - 25 szt
żelatyna w proszku - 3 łyżeczki
czekolada biała wiórki- 3 łyżeczki
czekolada mleczna wiórki - 3 łyżeczki
czekolada deserowa wiórki - 3 łyżeczki
CIASTO:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodajemy żółtka i delikatnie łączymy razem Przesianą mąkę pszenną i kakao dodajemy i delikatnie mieszamy.
Blachę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180stC na 25 minut.
MASA KREMOWA:
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami gorącej wody, dobrze mieszamy i chłodzimy.
Śmietanę dobrze schłodzoną ubijamy mikserem na sztywno, pod koniec cały czas ubijając dodajemy małymi porcjami adwokat i miksujemy. Na końcu dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
Na upieczony biszkopt wykładamy połowę masy, wciskamy w nią bezy i wykładamy pozostałą masę kremową.
Wierzch posypujemy wiórkami czekoladowymi i schładzamy ok 4 godzin,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz