Translate

środa, 14 grudnia 2022

Babeczki szpinakowe ze smietaną






 


CIASTO:

szpinak mrożony - 35 dag
cukier drobny - 20 dag
jajka - 4 szt
olej - 1 szkl
mąka pszenna - 1 szkl
mąka krupczatka - 1 szkl
proszek do pieczenia - 3,5 łyżeczki
MASA:
śmietana 36% - 500 ml
śmietan - fin - 3 szt
cukier puder - 3 łyżki

Szpinak odmrozić i odcisnąć. Do miski wbić jajka i wsypać cukier, zmiksować na wysokich obrotach na puszysta masę.
 Następnie dalej miksując powoli wlewamy olej i wsypujemy przesiane mąki z proszkiem. Na końcu dodajemy szpinak i razem mieszamy.
Teraz gotowe ciasto nalewamy np łyżką do papilotek na babeczki.
Pieczemy 20-25 minut w 180stC, (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.

Śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec śmietan - fix i cukier puder.
Śmietaną przekładamy do rękawa cukierniczego i dowolnie dekorujemy ciasto.

Schładzamy ok 1 godz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz