KASZA JAGLANA - wzmacnia odporność
polecana jest przy przeziębieniach, ponieważ usuwa z organizmu nadmiar śluzów.
zawiera także witaminy z grupy Bi sole mineralne - żelazo
ZIELONA HERBATA- zapobiega rakowi
hamuje ona wzrost komórek nowotworowych i zmniejsza ryzyko powstawania przerzutów.
warto pić codziennie przynajmniej 1 filiżankę herbaty zielonej.
najlepsza jest liściasta do zalewania
łyżeczkę liści wystarczy zalać wodą (80stC) i parzyć 3 minuty.
liście można ponownie zaparzać.
pierwsze zaparzenie dodaje energii, a drugie uspakaja.
WINOGRONA- wzmacniają serce
najlepsze są ciemne winogrona, zapobiegają zlepianiu się płytek krwi, dzieki czemu można uniknąć zawału serca czy choroby wieńcowej.
należy je jeść razem ze skórką.
RYBY MORSKIE -wzmacniają serce
zawierają kwasy omega 3,które obniżają poziom cholesterolu LDL i poprawiają krążenie.
dobrze jeść co najmniej 2 razy w tygodniu ryby.
ORZECHY - poprawiają pamięć
zawierają lecytynę, która poprawia pamięć
OWSIANKA- obniża cholesterol
płatki zawierają witaminy z grupy B, minerały oraz błonnik- który pomaga regulować poziom cholesterolu.
CZOSNEK - naturalny antybiotyk
ma działanie bakteriobójcze , niszczy paciorkowce i gronkowce.
najlepiej jeść surowy - zmiażdżony lub posiekany
JAJKA - pomagają przy odchudzaniu
zawierają mało kalorii, ale mnóstwo witamin i minerałów.
trzeba uważać z nimi jeśli ma się wysoki cholesterol.
ROŚLINY STRĄCZKOWE - wydłużają życie
są doskonałym źródłem białka i żelaza.
rośliny strączkowe należy jeść z warzywami bogatymi w witaminę C - wtedy lepiej się wchłania żelazo.
JOGURT - na trawienie i odporność
naturalny, który zawiera probiotyki pomaga zachować równowagę flory bakteryjnej w jelitach
KAKAO - chroni przed miażdżycą
zapobiega powstawaniu blaszek miażdżycowych , zapobiega chorobom układu krążenia.
polecane są 2 kostki gorzkiej czekolady dziennie - najlepiej je jeść z jabłkiem, gdyż kwertecyna z jabłek i katechina to idealny duet wzmacniający krążenie iserce
\
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz