Translate

niedziela, 16 października 2016

Sałatka z brukselki i ogórków



Brukselka – 40 dag
Ogórek zielony – 1 szt
Rzodkiewka -1/2 pęczka
Majonez – 3 łyżki
Śmietana 2 łyżki
Sól
Cukier
Pieprz kolorowy

Brukselkę należy oczyścić, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, dodać szczyptę cukru i gotować pod przykryciem. Do miękkości, odcedzić i ostudzić.
Ogórki opłukać, obrać i  pokroić w półplasterki.
Rzodkiewkę oczyścić, opłukać i zetrzeć ją na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Brukselkę przekroić na pół, wsypać do miski, dodać ogórki i rzodkiewkę startą.
Śmietanę wymieszać z majonezem, solą i pieprzem i polać sałatkę, delikatnie wymieszać.

1 komentarz:

  1. Cudnie to wygląda, smakuje pewnie też nieźle ;-)

    Zapraszam do mnie :-) http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń