Mąka pszenna – 3 szkl
Mąka ziemniaczana -1 szkl
Jajka – 4 szt
Masło 25 dag
Cukier -1,5 szkl
Kefir – 1,5 szkl
Proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
Sól – szczypta
Polewa czekoladowa
Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek przesiać do
miski.
Żółtka oddzielić od białek. Masło ucieramy z cukrem na
puszystą masę i dodajemy po 1 żółtku i dalej ucieramy. Następnie do masy
dodajemy kefir na przemian z mąką i ucieramy dalej.
Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli,
wykładamy na ciasto i delikatnie łyżka mieszamy.
Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą,
przekładamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 60 minut w temp 180stC.
Wyjmujemy, studzimy i dekorujemy polewą.
Babka wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuń