środa, 30 marca 2016
niedziela, 27 marca 2016
piątek, 25 marca 2016
Ciasto śmietankowo - arbuzowe
Biszkopty - 1 paczka mała
mleko - 1 litr
budyń śmietankowy - 3 op
cukier - 3/4 szkl
masło - 250 g
arbuz bez skóry i pestek - 1,5 kg
woda - 220 g
cukier - 80 g
żelatyna - 30 g
formę wykładamy biszkoptami , mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy rozrobione budynie śmietankowe i gotujemy na malutkim ogniu do zgęstnienia. odstawiamy do przestudzenia.
Gdy będzie zimny budyń, dodajemy go stopniowo po jednej łyżce do utartego masła. wykładamy na biszkopty.
Przygotowujemy Galaretkę z arbuzem. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, by napęczniała. Kawałki arbuza miksujemy w blenderze z cukrem.. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy z odrobiną musu i łączymy z całością, chwilkę miksujemy razem i wylewamy galaretkę na masę śmietankową, chłodzimy w lodówce.
wtorek, 22 marca 2016
Tort ajerkoniakowo -kokosowy
BISZKOPT:
jajka - 5 szt
mąka pszenna - 3/4 szkl
mąka ziemniaczana - 1/4 szkl
cukier - 3/4 szkl
proszek do pieczenia -1 łyżeczki
woda gorąca - 1/5 szkl
sól - 1 szczypta
tłuszcz do formy
KREM:
mleko - 1 L
budyń śmietankowy - 3 op
masło - 450 g
ajerkoniak - 50 ml
wiórki kokosowe 200 g
cukier - 3/4 szkl
DODATKOWO:
dżem
ozdoby
alkohol
cytryna
BISZKOPT:
Żółtka oddzielić od białek, Białka ubić na sztywno. żółtka ubić z gorącą woda i cukrem az powiększą swoją objętość, następnie dodać, połączyć z białkami. wyłączyć mikser i delikatnie łyżką wymieszać z przesianymi mąkami i proszkiem,
Ciasto wyłożyć na dużej formy natłuszczonej i wyłożonej papierem, piec ok 30 minut
KREM:
Ugotować budyń i wystudzić.
Masło zmiksować i dodawać po łyżce budyniu i cukru, by składniki dobrze sie połączyły,m wiec dajemy w małych porcjach, następnie z kremu odkładamy 1/4 a do reszty wsypujemy kokos,do części odłozonej dolewamy ajerkoniak i miksujemy razem.
Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części, każda cześć nasączmy woda z odrobiną alkoholu i sokiem z cytryny. Blat ciasta smarujemy dżemem, kładziemy 1/4 kremu, przykrywamy drugim blatem, smarujemy kremem, i przykrywamy ostatnim blatem. wykładamy przedostatnią część kremu i wierzch i boki smarujemy kremem z ajerkoniakiem. dekorujemy wg uznania
niedziela, 20 marca 2016
czwartek, 10 marca 2016
Tort weselny kokosowy
BISZKOPT:
jajka - 10 szt
mąka pszenna - 1,5 szkl
mąka ziemniaczana - 0,5 szkl
cukier - 1 szkl
proszek do pieczenia -2 łyżeczki
woda gorąca - 1/4 szkl
sól - 1 szczypta
tłuszcz do formy
KREM:
mleko - 1,5 L
budyń śmietankowy - 3 op
masło - 600 g
alkohol
wiórki kokosowe
cukier - 3/4 szkl
DODATKOWO:
dżem wiśniowy
Rafaello
ozdoby z masy plastycznej KLIK
alkohol
cytryna
rodzynki w alkoholu
BISZKOPT:
Żółtka oddzielić od białek, Białka ubić na sztywno. żółtka ubić z gorącą woda i cukrem az powiększą swoją objętość, następnie dodać, połączyć z białkami. wyłączyć mikser i delikatnie łyżką wymieszać z przesianymi mąkami i proszkiem,
Ciasto wyłożyć na dużej formy natłuszczonej i wyłożonej papierem, piec ok 30 minut
KREM:
Ugotować budyń i wystudzić.
Masło zmiksować i dodawać po łyżce budyniu i cukru, by składniki dobrze sie połączyły,m wiec dajemy w małych porcjach, następnie wsypujemy kokos, dolewamy alkohol i miksujemy razem.
Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części, każda cześć nasączmy woda z odrobiną alkoholu i sokiem z cytryny. Blat ciasta smarujemy dżemem, kładziemy 1/4 kremu, przykrywamy drugim blatem, smarujemy kremem, posypujemy rodzynkami i przykrywamy ostatnim blatem. wykładamy przedostatnią część kremu i dekorujemy wg uznania
środa, 9 marca 2016
Dekoracje z masy plastycznej
glukoza - 100 g
woda letnia 70 ml
żelatyna - 4 łyżeczki płaskie
cukier puder - 800 g
barwnik spożywczy
Żelatynę zalać letnią wodą, wymieszać i pozostawić do napęcznienia, cukier puder przesiać, podzielić na dwie części. Do żelatyny dodać glukozę w proszku wymieszać i delikatnie podgrzewając (nie dopuścić do gotowania!). Gdy składniki się dobrze rozpuszczą wlać do pierwszej części cukru pudru.i mieszać łyżką następnie wyrabiać ręką dosypując cukier z drugiej części tylko tyle ile masą wchłonie.Masa powinna mieć konsystencję plasteliny. Dzielę ją teraz na odpowiednią ilość porcji i każdą porcję wyrabiam z barwinkiem spożywczym. Za pomocą wykrojników wycinać kwiatuszki, a listki wyciełam nożem....
Te kwiatuszki wykonałam za pomocą matrycy i wykrojnika który jest dołożony do "Domowych słodkości : nr 4 http://www.kolekcjaslodkosci.pl/
Róże wykonałam za pomocą 2 okrągłych wykrojników dołożonych do "Domowych słodkości: nr 9 http://www.kolekcjaslodkosci.pl/
Kwiatuszki małe i duże zrobiłam za pomocą 2 wykrojników w formie kwiatka z tłoczkiem, który jest dołożony do "Domowych słodkości nr 17" http://www.kolekcjaslodkosci.pl/
wtorek, 8 marca 2016
Subskrybuj:
Posty (Atom)