Translate

wtorek, 22 marca 2016

Tort ajerkoniakowo -kokosowy




BISZKOPT:
jajka - 5 szt
mąka pszenna - 3/4 szkl
mąka ziemniaczana - 1/4 szkl
cukier - 3/4 szkl
proszek do pieczenia -1 łyżeczki
woda gorąca - 1/5 szkl
sól - 1 szczypta
tłuszcz do formy

KREM:
mleko - 1 L
budyń śmietankowy - 3 op
masło - 450 g
ajerkoniak - 50 ml
wiórki kokosowe 200 g
cukier - 3/4 szkl

DODATKOWO:
dżem
ozdoby
alkohol
cytryna



BISZKOPT:
Żółtka oddzielić od białek, Białka ubić na sztywno. żółtka ubić z gorącą woda i cukrem az powiększą swoją objętość, następnie dodać, połączyć z białkami. wyłączyć mikser i delikatnie łyżką wymieszać z przesianymi mąkami i proszkiem,
Ciasto wyłożyć na dużej formy natłuszczonej i wyłożonej papierem, piec ok 30 minut
KREM:
Ugotować budyń i wystudzić.
Masło zmiksować i dodawać po łyżce budyniu i cukru, by składniki dobrze sie połączyły,m wiec dajemy w małych porcjach, następnie z kremu odkładamy 1/4  a do reszty wsypujemy kokos,do części odłozonej dolewamy ajerkoniak i miksujemy razem.

Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części, każda cześć nasączmy woda z odrobiną alkoholu i sokiem z cytryny. Blat ciasta smarujemy dżemem, kładziemy 1/4 kremu, przykrywamy drugim blatem, smarujemy kremem,  i przykrywamy ostatnim blatem. wykładamy przedostatnią część kremu i  wierzch i boki smarujemy kremem z ajerkoniakiem. dekorujemy wg uznania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz