Translate

niedziela, 13 listopada 2016

Pizza z parówkami i serem

Mąka pszenna – 2 szkl
Drożdże świeże – 5 dag
Woda ciepła  -0,5 szkl
Olej – 1 łyżka
Ser żółty – 10 dag
Parówki – 25 dag
Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
Sól
Pieprz
Zioła prowansalskie

Z maki, drożdży, wody oraz oleju oraz szczypty soli zagnieść ciasto- tak jak na pierogi, następnie odstawić je w ciepłe miejsce na około 60 minut.
Gdy wyrośnie wyrobić go jeszcze raz przez kilka minut i rozwałkować na placek grubości ok. 0,5 cm
Ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową pieczenia.
Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym, następnie rozłożyć parówki pokrojone w cienkie plasterki i posypać startym serem, na końcu  doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut. Podawać gorące.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz