wtorek, 9 sierpnia 2016

Babka kefirowa




Mąka pszenna – 3 szkl
Mąka ziemniaczana -1 szkl
Jajka – 4 szt
Masło 25 dag
Cukier -1,5 szkl
Kefir – 1,5 szkl
Proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
Sól – szczypta
Polewa czekoladowa

Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek przesiać do miski.
Żółtka oddzielić od białek. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę i dodajemy po 1 żółtku i dalej ucieramy. Następnie do masy dodajemy kefir na przemian z mąką i ucieramy dalej.
Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, wykładamy na ciasto i delikatnie łyżka mieszamy.
Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku  przez ok. 60 minut w temp 180stC.
Wyjmujemy, studzimy i dekorujemy polewą.

1 komentarz: