czwartek, 10 marca 2016

Tort weselny kokosowy





BISZKOPT:
jajka - 10 szt
mąka pszenna - 1,5 szkl
mąka ziemniaczana - 0,5 szkl
cukier - 1 szkl
proszek do pieczenia -2 łyżeczki
woda gorąca - 1/4 szkl
sól - 1 szczypta
tłuszcz do formy

KREM:
mleko - 1,5 L
budyń śmietankowy - 3 op
masło - 600 g
alkohol
wiórki kokosowe
cukier - 3/4 szkl

DODATKOWO:
dżem wiśniowy
Rafaello
ozdoby z masy plastycznej KLIK

alkohol
cytryna
rodzynki w alkoholu 


BISZKOPT:
Żółtka oddzielić od białek, Białka ubić na sztywno. żółtka ubić z gorącą woda i cukrem az powiększą swoją objętość, następnie dodać, połączyć z białkami. wyłączyć mikser i delikatnie łyżką wymieszać z przesianymi mąkami i proszkiem,
Ciasto wyłożyć na dużej formy natłuszczonej i wyłożonej papierem, piec ok 30 minut
KREM:
Ugotować budyń i wystudzić.
Masło zmiksować i dodawać po łyżce budyniu i cukru, by składniki dobrze sie połączyły,m wiec dajemy w małych porcjach, następnie wsypujemy kokos, dolewamy alkohol i miksujemy razem.

Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części, każda cześć nasączmy woda z odrobiną alkoholu i sokiem z cytryny. Blat ciasta smarujemy dżemem, kładziemy 1/4 kremu, przykrywamy drugim blatem, smarujemy kremem, posypujemy rodzynkami i przykrywamy ostatnim blatem. wykładamy przedostatnią część kremu i dekorujemy wg uznania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz