Translate

wtorek, 6 października 2015

Dwusmakowa galaretka z truskawkami


Galaretka truskawkowa – 1 op
Galaretka cytrynowa – 1 op
Truskawki – 20 dag
Bita śmietana
Woda – 1 L
Mięta

 Galaretki rozpuścić w pół litrze gorącej wody, każdą osobno, dobrze wymieszać , aż się dokładnie rozpuści. Schłodzić. Truskawki oczyścić, opłukać i parę odłożyć do dekoracji. Cytrynową zimną galaretkę rozlewamy do szklanek do połowy i ustawiamy pod skosem w lodówce, na wierzchu układamy truskawki, jak stężeje to na nią wylewamy truskawkową galaretkę i schładzamy. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i truskawkami i miętą

poniedziałek, 5 października 2015

Pierś kurczaka z serkiem


Pierś z kurczaka – 2 szt
Serek topiony w plastrach – 4 szt
Szczypiorek
Mąką pszenna
Bułka tarta
Olej
Sól
Pieprz

 Pierś z kurczaka umyć, wysuszyć, przeciąć na pół i delikatnie rozbić Następnie lekko oprószyć solą i pieprzem. Na każdej piersi ułożyć 2 plasterki serka i łyżkę posiekanego szczypiorku. Zawinąć delikatnie do środka tak jak krokieta, następnie panierować z mące pszennej, roztrzepanym jajku i na końcu w bułce, układamy na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron.

niedziela, 4 października 2015

Koktajl truskawkowy z miętą


Truskawki – 1 kg
Jogurt naturalny – 40 dag
Cukier – 4 łyżki
Mięta posiekana – 2 łyżki

 Truskawki oczyścić z szypułek i opłukać, osuszyć. Włożyć do blendera zmiksować z cukrem kryształem, powoli dolewać jogurt dalej miksując, dosypać posiekaną świeżą miętę i chwile zmiksować razem. Rozlać koktajl do szklanek.. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony. Idealny na upalne dni. Brzeg szklanki można ozdobić cukrem...

sobota, 3 października 2015

Sałatka jarzynowa


Marchewka- 4-5 szt
pietruszka -2 szt
seler- 1 mały
jajka - 5 szt
jabłka- 2 szt
cebula -1 mała
groszek zielony kons. - 1 puszka
ogórki kiszone -2- 3 szt
majonez- wg uznania
sok z cytryny
sól
pieprz
skórka z pomidora i ogórka

 Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Marchew, seler i pietruszkę umyć, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i obrać ze skórki. Groszek odsączyć z zalewy na sicie. Jabłka umyć, obrać, pokroić w drobną kosteczkę, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Cebule obrać, posiekać w kosteczkę. Jajka, marchew, pietruszkę i seler oraz ogórki kiszone pokroić w kosteczkę. Wymieszać wszystkie składniki, dodać odsączony groszek zielony i majonez, delikatnie wymieszać, przyprawić do smaku sola i pieprzem. Gotową sałatkę przełożyć do salaterki i udekorować ogórkiem i pomidorem.

czwartek, 1 października 2015

Pudding w paski



mleko 4 szkl
żółtka 4 szt
mąka ziemniaczana 3 łyżki
kakao 1 łyżka
cukier 3/4 szkl
bita śmietana

 1,5 szkl mleka wlać do 1 garnka, dodać cukier kryształ, delikatnie zagotuj, a 1,5 szklanki wlać do drugiego garnka, pozostałą szklankę mleka wymieszaj z żółtkami, rozmącić ,  dosypać mąką ziemniaczaną,podzielić ją na pół i  do drugiej połówki kakao i dokładnie wymieszać na jednolita masę. Gdy mleka w garnku się zagotują wlać masy, każda do osobnego garnka i energicznie mieszamy by nie porobiły się grudki. Po zgęstnieniu przelać do szklaneczek na przemian i pozostawić do zastygnięcia. Przed podaniem udekorować śmietaną.

Jogurtowy krem z musem truskawkowym


Truskawki – 50 dag
Cukier – 3 łyzki
Śmietana kremówka – 25 dag
Jogurt naturalny – 35 dag
Cukier waniliowy – 1 op
Cukier –10 dag

 Truskawki oczyścić z szypułek, dokładnie umyć i zmiksować z cukrem drobnym kryształem na mus. Jogurt zmiksować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć ze zmiksowanym jogurtem. Do schłodzonych szklaneczek wlać mus, następnie biały krem jogurtowy i schłodzić. Ozdobić truskawkami i miętą.