Ciasto:
mąka pszenna - 3 szkl
sól- szczypta
żółtko - 1 szt
masło stopione - 2 łyżki
ciepła woda- ok 3/4 szkl
Farsz:
kapusta kiszona - 400 g
grzyby suszone - 1 szkl
cebula - 2 szt
sól
pieprz
olej
Farsz:
Grzyby suszone opłukać zalać letnią wodą i odstawić na ok 40 minut.
Cebulę obrać, opłukać i posiekać, na rozgrzanym oleju przesmażyć ją, pod koniec dodać sól do smaku.
Kapustę opłukać, pokroić drobno i gotować do miękkości, następnie odcedzić i przestudzić.
Grzyby gotować w wodzie w której się moczyły do miękkości. Następnie odcedzić i ostudzić.
Kapustę, grzyby i cebulę drobno posiekać, doprawić do maku solą i pieprzem.
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól, Utworzyć kopczyk, w środku niego zrobić dołek, wbić żółtko i powoli wlewać rozpuszczone masło. Zagniatać ciasto powoli dolewając ciepłą wodę. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne oraz wilgotne, ale też nie może kleić sie do rąk, wtedy w zależności od potrzeb dosypujemy mąki lub dolewamy cieplej wody.
Z wyrobionego ciasta odcinamy kawałek i cieniutko rozwałkujemy. Resztę ciasta przykrywamy żeby nie wysychało. Za pomocą wykrawaczki lub szklanki wycinamy kółka z ciasta, nakładamy na nie farsz i formujemy pierogi.
W garnku zagotować wodę z solą o łyżeczką oleju. gotowe pierogi wkładać do garnka i mieszać od czasu do czasu by siie nie przykleiły do dna garnka, po wypłynięciu gotować około 5 minut.
Podawać z podsmażoną cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz