Translate

środa, 8 lutego 2023

co jeść przy .....

ANEMIA -
jedz dużo:
-mięsa, wątróbki, drobiu
-produktów zbożowych wzbogaconych w żelazo
-świeżych zielonych warzyw

BIEGUNKA-
jedz dużo:
-bananów ze względu na potas
-produktów węglowodanowych zawierających mało błonnika np, białego ryży oraz jasnych sucharków
-jabłek -bo oczyszczają przewód pokarmowy
pij dużo:
-wody, aby wyrównać ubytek płynów

BÓŁ GARDŁA-
jedz dużo:
-owoców i warzyw - wit C
-produktów bogatych w wit A i beta-karoten, marchew, szpinak
- tłustych ryb - wit D
oleju z oliwek i owoców awokado - wit F
-jogurtów z żywymi kulturami bakterii

BÓLE STAWÓW-
jedz dużo:
-tłustych ryb i skorupiaków ze względu na kwasy tłuszczowe
- surowych owoców i warzyw - ze względu na beta karoten i wit C
-owoców awokado, orzechów i pestek słonecznika - wit E
-pełnego ziarna zbóż produktów zbożowych i jaj- zawierają selen

CHOROBY OCZU-
jedz dużo:
-marchwi i batatów, liściastych warzyw ciemnozielonych z uwagi na beta karoten
-owoców i warzyw - wit C
-owoców morza, zarodków pszennych ze względu na cynk
-chudego mięsa, ryb, drobiu, orzechów, pełnego ziarna,nasion dyni oraz słonecznika i zielonolistnych warzyw- witB 
-olejów znasion oraz awokado - wit E

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz